به ماده ای روان کننده که کاربردهای صنعتی و کارایی بالایی دارد، روغن صنعتی گفته می شود. این روغن ها سبب کاهش هر گونه اصطکاک سطوح قطعات، کم کردن ساییدگی و حفاظت از قطعات ماشین‌آلات، تجهیزات صنعتی و مکانیکی می شود. در این مطلب می خواهیم به بررسی ویژگی های روغن صنعتی، کاربردها و قیمت آن بپردازیم پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

روغن صنعتی

روغن صنعتی چیست؟

روغن های صنعتی اغلب نزدیک به 90 درصد از روغن های پایه (معدنی، سنتتیک یا نیمه سنتتیک) و کمتر از 10 درصد از مواد افزودنی تشکیل شده اند. این روغن ها موجب روان کاری در دستگاه ها شده و سبب بهبود کارکرد آنها می شوند.

ضد سایش ها، ضد زنگ ها، ضد کف ها، ضد اکسیداسیون ها، پاک کننده ها، متفرق کننده ها، بهبود دهنده های اصطکاک، بهبود دهنده های شاخص گرانروی و پایین آورنده های نقطه ریزش از جمله مواد افزودنی هستند که به روغن های پایه اضافه می شوند و سبب بهتر شدن ویژگی های آن خواهند شد یا حتی ویژگی های جدیدی به آن می افزایند.

نحوه تولید روغن صنعتی

بیشترین ماده تشکیل دهنده روغن صنعتی، روغن پایه می باشد که روغن پایه باید با مواد افزودنی مخلوط شوند.‎ روغن‎ ‎پایه به صورت مایع می باشد که از نفت خام گرفته شده است. برای تولید روغن پایه ‏استفاده از برش مواد نفتی، تصفیه روغن های کارکرده و‎ ‎تولید به روش مصنوعی مرسوم می باشد.

مواد افزودنی در واقع مواد شیمیایی با ترکیبات پیچیده یی هستند که‎ ‎با ‏افزودن آنها به روغن پایه به مقدار مشخص، می توان خصوصیات مورد نیاز در روغن صنعتی ایجاد کرد یا ‏مشخصات روغن صنعتی را بهبود بخشید‎.

کاربرد روغن صنعتی 

روغن های صنعتی طیف وسیعی از روانکارهای صنعتی را تشکیل می دهند که در صنایع مختلف کاربرد بسیار وسیعی دارند.

بیشترین کاربرد انواع روغن های صنعتی در کشتیرانی و صنایع دریایی، صنعت تولید سیمان، حمل و نقل هوایی، صنایع شیمیایی، داروسازی، صنایع غذایی، صنعت برق، چاپ و بسته بندی، صنایع فلزکاری، نساجی و… کاربرد دارند.

روغن های صنعتی با ویسکوزیته پایین با غلظت کم و ویسکوزیته بالا با غلظت بالا تولید می شوند. همچنین این نوع روغن ها عموما با پایه مینرال یا سنتتیک تولید شده که هر کدام خصوصیات منحصر به فردی دارند.

روغن های سنتتیک عموماً طول عمر و پایداری بالاتری نسبت به روغن های مینرال دارند.

کاربرد روغن صنعتی

انواع روغن صنعتی و کاربردهای آن

در این قسمت قصد داریم تا انواع روغن های صنعتی را نام ببریم که به دو دسته زیر تقسیم می شوند:

  • روغن صنعتی با پایه نفتی (روغن پایه)

روغن های صنعتی با پایه نفتی جزو یکی از پرکاربردترین و مهم ترین روانکارهای صنعتی مایع هستند. هدف از استفاده از این روغن ها جلوگیری از فرسایش و اصطحکاک می باشد. شایان به ذکر میباشد که روغن های صنعتی از ترکیبات هیدروکربنی نفتی تشکیل می شوند و و از فرسودگی قطعات در دستگاه جلوگیری می کنند.

روغن های پایه نفتی استفاده گسترده ای در روانکاری ماشین آلات صنعتی دارد و معمولاً در کوره های تقطیر نفت خام درست می شوند. به این دسته از روغن ها نیز موادی اضافه خواهد شد تا موجب بهتر شدن ویژگی هایش شود. از ویژگ این دسته از ر.غن های صنعتی این است که در شرایط کاری مختلف، خواص فیزیکی و شیمیایی خود را ثابت نگه می دارند.

  • روغن صنعتی مصنوعی (با پایه غیر نفتی)

روغن های صنعتی بر پایه گیاهی از فرآوری گیاهان خاص مثل کاستور و کلزا تهیه می شود و به آنها افزودنی هایی اضافه خواهد شد که خواص آنها را بهبود می بخشد. روغن های صنعتی مصنوعی که به روغن های سنتیک نیز شناخته شده اند از مهم ترین روان کننده های صنعتی می باشند.  این محصولات از ترکیبات شیمیایی ساخته می شود و همچنین در دماهای بالا کاربرد دارند. لازم به ذکر است که یکی از کاربردهای ساخت روغن مصنوعی و سنتیک افزایش کارایی و افزایش کیفیت روغن ها می باشد.

 

کاربردهای روغن صنعتی

انواع روغن صنعتی و کاربردهای آن در صنعت بسیار متنوع و متفاوت بوده که عبارت اند از:

  • روغن موتور
  • روغن کمپرسور هوا
  • روغن هیدرولیک
  • روغن توربين
  • روغن واسکازین یا دنده
  • روغن صنعتی
  • روغن انتقال حرارت
  • روغن عمليات نورد و شكل دهی فلزات
  • روغن انتقال قدرت
  • روغن خنك كننده تراشكاري
  • روغن محافظ
  • روغن عايق كننده
  • روغن عمليات حرارتی و آبكاری

از آنجایی که انواع روغن های صنعتی ارائه شده بسیار متنوع است، ویژگی ها و مزایای آن نیز متفاوت و گوناگون می باشد، همچنین کاربرد روغن صنعتی شامل روانکاری تجهیزات، محافظت قطعات، انتقال نیرو، عملیات حرارتی، برشکاری، انتقال حرارت، تراشکاری و غیره می باشد.

مشخصات روغن صنعتی

ویژگی ها و مشخصات روغن صنعتی

از نظر مشخصات و ویژگی روغن های صنعتی را می توان به سه دسته تقسیم کرد که عبارت اند از:

ویسکوزیته روغن صنعتی

 از مهم ترین مشخصه های روغن صنعتی می توان به ویسکوزیته آنها اشاره کرد. یک ویسکوزیته بالا نشان می دهد که روان کننده در دماهای مختلف چه در دمای بالا و چه پایین، پایدارتر است.

نقطه اشتعال روغن

نقطه اشتعال روغن صنعتی دمایی است که می تواند در آن هوا آتش بگیرد یا بسوزد.

نقطه ریزش روغن صنعتی

از دیگر ویژگی های روغن های روان کننده نقطه ریزش یا قابلیت جریان آنها است. به عبارت دیگر، این نشان دهنده دمایی است که در آن روغن به جریان خود ادامه می دهد و یخ نمی زند.

مراحل تولید روغن صنعتی

همانطور که گفتیم روغن های صنعتی در صنایع مختلف، فرآیندهای صنعتی و ماشین ‌آلات مورد استفاده قرار می ‌گیرند. تولید روغن صنعتی فرآیندی پیچیده و چند مرحله ای است که شامل مراحل استخراج و پالایش مواد خام، تصفیه، افزودن افزودنی ‌ها و آزمایش‌ های کیفیت می ‌شود. در ادامه به طور کامل مراحل تولید روغن صنعتی را بررسی می کنیم:

استخراج و پالایش مواد خام

در مرحله نخست تولید روغن صنعتی باید از منابع اصلی، مواد خام استخراج و پالایش شود. این مواد خام می‌ توانند نفت خام، گاز طبیعی یا آب‌ زیرزمینی باشند. سپس مواد خام استخراج شده پالایش می‌شوند تا از ذرات زرد و مواد آلی زائد پاکسازی شود.

تصفیه و تصفیه نهایی

در این مرحله مواد خامی که پالایش شده اند، تصفیه خواهند شد تا از آلاینده هایی مانند نیتروژن و گوگرد تصفیه شوند. تصفیه به منظور بهبود خواص و ویژگی های روغن صنعتی صورت می گیرد.

اضافه کردن افزودنی ها

بعد از تصفیه باید به روغن صنعتی، افزودنی اضافه شود تا ویژگی‌های خاصی مانند ویسکوزیته، پایداری حرارتی و مقاومت به فشار به آن افزوده شود. این افزودنی‌ها ممکن است مواد شیمیایی یا ترکیبات مخصوص باشند که به روغن صنعتی اضافه می شوند.

آزمایش‌های کیفیت

در مرحله ‌ی آخر، نمونه ای از روغن های تولید شده به آزمایشگاه منتقل می شود و ویژگی های کیفیتی و غیره بررسی می شود تا اطمینان حاصل شود که روغن صنعتی مطابق با استانداردها و مشخصات باشند.

فیلتر روغن صنعتی

فیلتر روغن صنعتی ناخالصی ها و ذرات آلوده را از روغن ها حذف می کند این در صورتی است که مواد افزودنی را از آن جدا نمی کند. فیلتر روغن صنعتی بسیار حیاتی است زیرا در صورت استفاده نکردن از آن کیفیت عملکرد قطعات سیستم پایین می آید و با گذشت زمان موجب از کار افتادن ماشین آلات می شود. توجه داشته باشید فیلتر روغغن صنعتی در برندهای مختلف و کیفیت های متفاوت در بازار وجود دارد. این فیلتر کاربردهایی دارد که چند نمونه از آنها شامل:

  • حذف ذرات آلاینده
  • برای تصفیه روغن نو و کارکرده مناسب هستند.
  • جلوگیری از خراب شدن و آسیب دیدن سیستم به دلیل استفاده از روغن آلوده.
  • گاز زدایی
  • تغییر مقدار رطوبت

آیا امکان ترکیب روغن های صنعتی با یکدیگر وجود دارد؟

یکی از سوالاتی که در حین خرید روغن صنعتی برای مشتریان پیش می آید این است که آیا می توان آنها را با یکدیگر ترکیب کرد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مخلوط کردن روغن های صنعتی ممکن است منجر به تولید محصولی با خصوصیات متفاوت شود اما نتیجه مخلوط کردن روغن‌ های صنعتی به نوع روغن‌ و فرمولاسیون شیمیایی آن ها بستگی دارد.

در برخی مواقع ترکیب کردن آنها ممکن است پرکاربرد باشد و در برخی موارد نیز امکان دارد منجر به کاهش کارایی و عملکرد نادرست روغن شود. به هر حال نمی توان گفت که این کار را انجام بدهید یا خیر.

خرید روغن صنعتی

در هنگام خرید روغن صنعتی به عواملی از قبیل نوع روغن، کیفیت، استاندارد ها، برند و مشخصات فنی آن دقت نمایید. برای خرید روغن صنعتی، شما می‌توانید به تأمین‌ کنندگان معتبر مراجعه کرده و با مقایسه قیمت‌ها، کیفیت و شرایط تأمین بهترین گزینه را انتخاب کنید. با مراجعه به فروشگاه روغن و حتی تماس با کارشناسان و مشاوران ما می توانید بهترین انتخاب را در خرید روغن صنعتی داشته باشید.

قیمت روغن صنعتی

قیمت روغن صنعتی ممکن است بسته به عوامل مختلفی از جمله نوع، کیفیت، برند روغن و تقاضا و عرضه، تغییر کند. در فروشگاه دنیای روغن انواع روغن های صنعتی با قیمت های مختلف در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد. که افراد با توجه به بودجه ای که برای آن کنار گذاشته اند می توانند آنها را خریداری نمایند. توجه داشته باشید قیمت پایین یکسری از روغن های صنعتی به معنای بی کیفیت بودن آنها نیست.