مواد ep چیست و چه کاربردی دارد؟

قطعاتی در ماشین آلات صنعتی وجود دارند که در اثر برخورد بهم دچار اصطکاک و سایش می‌شوند. میزان هدر رفت منابع ناشی از اصطکاک و سایش سطح فلزات در این ماشین آلات صنعتی و دستگاه‌های دیگر سالانه هزینه زیادی روی دست افراد خواهد گذاشت. در سیستم‌های روانکاوی و غیره به‌دلیل سایش و اصطکاک، سطوحی که با هم در تماس هستند دچار سایش، فرسایش، حفره دار شدگی و ورقه ورقه شدگی خواهند شد. در حالی‌که با مواد ep می‌توان جلوی این فرسایش و ورقه ورقه شدن و… را گرفت. به همین دلیل ما در دنیای روغن این مطلب را به مواد ep چیست و چه کاربردی دارد اختصاص داده‌ایم تا بیشتر با مواد ep آشنا شویم و با به‌کاربردن آن بتوانیم بسیاری از هزینه‌های جانبی را کم کنیم. با دنیای روغن تا انتهای این مطلب آموزنده همراه ما باشید.

بیشتر بخوانید : روغن مخصوص موتور دوزمانه

کاربردی مواد ep

یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌های یک ماده روان کننده، ظرفیت تحمل بار یا توانایی و قدرت این ماده روان کننده در جهت جلوگیری از سایش چرخ دنده‌هاست. این ظرفیت تحمل بار یک روان کننده بیشتر با استفاده از مواد افزودنی تامین می‌شود که به این مدل روان کننده‌ها، روانکارهای بالابرنده تحمل فشار یا Extreme Pressure(EP) گفته می‌شود.

بیشتر بخوانید : گریس پایه لیتیوم

افزودنی‌های ep دارای ترکیبات مولکولی می‌باشند که قادر هستند در شرایطی که اصطکاک زیاد است، واکنش نشان دهند. در این حالت یک فیلم حفاظتی ایجاد می‌نماید و از جوش خوردگی و آسیب سطوح فلزی به یکدیگر جلوگیری می‌کند. قطعات در زمان کار مدام دچار ضربه و درگیری هستند و دمای آن‌ها بالا رفته و بدین ترتیب باعث فعال شدن افزودنی‌هایی مانند ep می‌شوند. اگر این روند کاری درست پیش رود، روانکاری قطعات بهتر پیش می‌رود و اینگونه عمر قطعات بیشتر خواهد شد.

در ادمه مطلب مواد ep چیست و چه کاربردی دارد می‌خواهیم در مورد کاربرد این ماده افزودنی با شما صحبت کنیم. اگر در فعالیت صنعت کاری شما هم شرایط به‌گونه‌ای است که قطعات با سرعت زیاد با یکدیگر در تماس هستند. می‌توانید از افزودنی ep استفاده نموده و شرایط تماس قطعات را بهتر نماید و میزان سایش را کاهش دهید.

بیشتر بخوانید : API و SAE چیست؟

چگونگی عملکرد افزودنی‌های ep

افزودنی‌های ep می‌توانند از جوش خوردن سطوح فلزی با هم که در اثر بار زیاد و در شرایط روانکاری لایه مرزی ایجاد می‌شود، پیشگیری نمایند. زمانی که دو قطعه فلز با هم تماس پیدا می‌کنند، دمای موضعی بالا رفته و این افزودنی ep به سطح فلز چسبیده و با ایجاد کردن یک فیلم محافظتی که تا حدی دارای مقاومت است، از اینکه دو سطح ناصاف فلز بهم برخورد کنند و دندانه‌ها سابیده شوند، جلوگیری می‌نماید.

این پیوند و ارتباط بین افزودنی‌های ep با سطوح فلز به دو صورت شیمیایی و فیزیکی به‌وجود می‌آید. سپس این لایه در هنگام تماس، از فلز جدا شده و از جوش خوردن، خراشیدگی، ساییدگی و… سطوح دندانه‌ها در نقطه‌ای که با هم در تماس هستند‌، جلوگیری می‌کند. در حقیقت مواد یا همان افزودنی‌های ep از تخریب شدن سطح فلز جلوگیری کرده و بدین ترتیب سبب طول عمر بیشتر آن می‌شوند.

کاربرد افزودنی‌های ep برای تولید انواع واسکازین و تولید گریس‌های صنعتی برای افزایش دادن استقامت محصول در مقابل فشار و دما لحظه‌ای در یک نقطه و ایجاد یک فیلم روانکاری در نقاط درگیر و در تماس با هم می‌باشد.

بیشتر بخوانید : گریس

تفاوت بین افزودنی ضد فرسایش(AW) و افزودنی فشار بالا(EP)

یکی از رایج‌ترین افزودنی‌های مورد استفاده در این روزها افزودنی‌های فرسایش و سایش هستند و بیشتر شاهد افزودنی از نوع فرسایشی(AW) و یا افزودنی فشار بالا(EP) می‌باشیم. در ادامه مطلب مواد ep چیست و چه کاربردی دارد، قرار است به تفاوت بین افزودنی ضد فرسایش(AW) و افزودنی فشار بالا(EP) اشاره کنیم.

افزودنی‌های ضد فرسایشی و افزودنی‌های فشار بالا با اینکه در دسته افزودنی‌های کنترل سایش و فرسایش قرار دارند. اما تفاوت‌هایی بین این دوسته از افزودنی‌های عملیاتی وجود دارد. از افزودنی‌های ضد فرسایش(AW) جهت حفاظت کردن در برابر سایش و از بین رفتن سطوح روانکاری فیلم مخلوط و روانکاری فیلم مرزی می‌توان بهره برد. در واقع این دسته از افزودنی‌ها به کمک دما یا بارهای افزایشی در سطوحی که با هم در تماس هستند، شروع به‌کار می‌کنند. در کل افزودنی‌های ضد فرسایش(AW) برای اینکه فرسایش را کم نماید، یک فیلم محافظتی تشکیل می‌دهد و بدین گونه به عمر دستگاه کمک می‌نمایند.

تا اینجای مطلب مواد ep چیست و چه کاربردی دارد با ماده افزودنی AW که یک ماده ضد فرسایشی است و معمولا در روغن‌های هیدرولیک، روغن موتور، روغن دنده، سیال‌های جعبه دنده خودکار برخی از گریس‌ها استفاده می‌شود، بیشتر آشنا شدیم. در ادامه به افزودنی فشار بالا(EP) خواهیم پرداخت.

بیشتر بخوانید : گریس پایه کلسیم

مواد افزودنی فشار بالا(EP) وتفاوت عمده آن با افزودنی ضد فرسایش(AW)

افزودنی‌های فشار بالا(EP) هم از نظر شیمایی از افزودنی‌های ضد فرسایش(AW) فعال‌تر هستند و هم در کل از افزودنی ضد فرسایش قوی‌تر می‌باشند. افزودنی‌های فشار بالا(EP) از طریق جذب مواد فعال سطحی دارای عملکرد بوده و از طریق بارهای سنگین شروع به فعالیت می‌کنند. اما ممکن است این فعال شدن افزودنی‌های فشار بالا(EP) به‌دلیل دما و گزینه‌های دیگری نیز اتفاق بیفتد.

بنابراین تفاوت عمده بین افزودنی ضد فرسایش(AW) و افزودنی فشار بالا(EP) در فعال شدن این افزودنی‌ها و نوع کاربری آن‌ها می‌باشد. افزودنی‌های ضد فرسایشی به‌صورت شیمیایی با سطوح واکنش داده و یک فیلم با مقاومت برشی کم را قادر هستند که ایجاد نمایند. در صورتی که افزودنی‌های فشار بالا جذب سطح مواد خواهند شد.

بیشتر بخوانید : گریس پایه بنتون

مواد ep چیست؟

افزودنی‌های EP روغن در دما و فشار خاصی تشکیل شده و فعال می‌شوند. در این حالت می‌توانند از عملیاتی که با کوبیدن قطعات بهم همراه است، از سایش این قطعات بهم جلوگیری کنند. همچنین استفاده از افزودنی‌های EP باید با شرایط دستگاه و محیط کار متناسب انتخاب شود.

استفاده از افزودنی‌های EP سبب طولانی‌تر شدن عمر مفید قطعات گیربکس شده و همچنین در سلامت بودن دندانه‌ها و تحمل بار وارده در دوره عمر اقتصادی ماشین آلات صنعتی تاثیر بسزایی دارد. بدین ترتیب سبب کاهش هزینه‌های تعمیرات و نگهداری این ماشین آلات خواهد شد و این از نظر اقتصادی بسیار به‌صرفه است.

در این مطلب به مواد ep چیست و چه کاربردی دارد، پرداختیم و تفاوت مواد ضد فرسایش با مواد فشار بالا را با هم مقایسه کردیم. اگر در این زمینه به اطلاعات بیشتری نیاز دارید با ما در دنیای روغن در تماس باشید.

بیشتر بخوانید : گریس گرافیت

محصولات دنیای روغن مشاهده همه