API و SAE چیست؟

این روزها یکی از محصولات صنعتی بسیار مهم که در بازار خرید روغن موتور در حال عرضه است و در صنایع مختلف، وظایف مهمی را برعهده دارد، روغن صنعتی است. شما برای اینکه بتوانید بهترین و باکیفیت‌ترین روغن صنعتی را انتخاب نمایید، نیاز دارید تا با استانداردهایی که برای بهترین و بالاترین کیفیت این روغن‌ها تعریف شده است، بیشتر آشنا شوید. پس از تلاش‌هایی که در این زمینه صورت گرفت، استاندارهایی به‌نام API و SAE برای انواع روغن صنعتی در نظر گرفته شد. به‌همین دلیل ما در دنیای روغن این مطلب را به API و SAE چیست اختصاص دادیم تا شما برای تهیه انواع روغن صنعتی و روغن موتور خودرو بتوانید به‌راحتی تصمیم گیری نمایید. زیرا در میان انواع مختلف این محصولات انتخاب بسیار سخت است و لازم است که با بعضی از استانداردها آشنا باشید. برای آشنایی و شناخت بیشتر با این دو استاندارد با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید : گریس

API و SAE چیست؟

شاخص API خلاصه شده کلمهAmerican Petroleum Institute  می‌باشد که به معنی موسسه نفت آمریکاست. در حقیقت این شاخص تعیین کننده سطح کیفی انواع روغن موتور بوده و برای موتورهای بنزینی و دیزلی نمادی منحصربه‌فرد به‌شمار می‌رود. برای موتورهای بنزینی از حرف انگلیسی S و برای موتورهای دیزلی هم از حرف انگلیسی  Cاستفاده شده است. یعنی اگر بر روی بطری روغن موتور  API S را مشاهده نمودید، یعنی این روغن موتور مناسب موتورهای بنزینی می‌باشد. اگر هم روی بطری روغن موتور API C را دیدید، یعنی این روغن موتور برای موتورهای دیزلی مناسب است.

تا این قسمت مطلب API و SAE چیست، با شاخص API آشنا شدیم و اکنون وقت آن است که به عامل بعدی یعنی SAE بپردازیم که یک عامل مهم دیگر در انتخاب روغن موتور می‌باشد.

استاندارد SAE نیز مخفف کلمه Society Of Automotive Engineers بوده و به معنی انجمن مهندسی خودرو می‌باشد. استاندارد SAE از اعدادی بین 0 الی 60 تشکیل شده است و گاهی حرف W نیز در آن مشاهده خواهد شد. این استاندارد در واقع تعیین کننده ویسکوزیته یا همان غلظت روغن موتور است که نشان دهنده این بوده که این محصول در چه شرایط آب و هوایی و با چه نوع موتوری بهترین عملکرد را دارد.

بیشتر بخوانید : گریس پایه کلسیم

برخی از عوامل موثر در انتخاب روغن موتور

  • عامل API

در این قسمت برای اینکه ببینیم API و SAE چیست، ابتدا نیاز است درباره عوامل موثر در انتخاب روغن موتور صحبت کنیم و با دو شاخص API و SAE در انتخاب روغن موتور بیشتر آشنا شویم.

شاخص API مخفف کلمهAmerican Petroleum Institute  می‌باشد که توسط انجمن نفت آمریکا مطرح شده است. این شاخص بیانگر کیفیت روغن موتور بوده با 2 حرف انگلیسی بر روی بطری یک روغن موتور مشخص می‌شود. حرف اول از این 2 حرف انگلیسی بیانگر نوع سوخت( دیزل یا بنزین) و حرف دوم نشان دهنده نوع کیفیت روغن موتور است.

این شاخص آمریکایی که برای نشان دادن درجه کیفیت روغن موتور می‌باشد به‌صورت API SX  برای خودروهای بنزین سوز و API CX برای خودروهای دیزلی نشان داده می‌شود. حرف X که برای موتورهای بنزینی است، به‌صورت متغییر از حروف انگلیسی A الی N قابل تغییر است و حرف X برای موتورهای دیزلی به‌‌صورت متغییر از حروف انگلیسی A تا J استفاده می‌شود. هرچقدر این درجه به‌سمت حروف آخر انگلیسی مثلا حروفی مانند N برود، نشان دهنده این است که روغن از کیفیت بالاتری برخوردار است.

تا اینجای مطلب API و SAE چیست، به شاخص API اشاره کردیم و اکنون نوبت شاخص بعدی، یعنی شاخصSAE  می‌باشد.

بیشتر بخوانید : گریس گرافیت

  • عامل SAE

SAE یکی از فاکتورهای مهم دیگر در انتخاب روغن موتور است و نشان دهنده غلظت روغن موتور می‌باشد. با استفاده از این شاخص درمی‌یابیم که غلظت روغن موتور به چه میزان باشد تا با توجه به نوع کار کردن موتور و در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی، روغن موتور انتخابی ما بهترین عملکرد را داشته باشد.

شاخص SAE بر روی بطری روغن موتور برای مثال به‌صورت SAE 5W40 آورده شده است که عدد قبل از حرف W نشان از گرانروی روغن موتور داشته و هرچقدر این عدد کوچک‌تر باشد، یعنی به عدد صفر نزدیک‌تر باشد، نشان دهنده این است که روغن موتوری که انتخاب کرده‌اید، رقیق‌تر است و یا به‌عبارتی دیگر گرانروی پایینی دارد. در فصل سرد زمستان هر چقدر این عدد به صفر نزدیک‌تر باشد برای خودرو بهتر است، زیرا خودرو به‌راحتی استارت خواهد خورد.

عدد دوم بعد از حرف W نیز نشان از غلظت روغن موتور در درجه حرارت بالا دارد. حال هرچقدر این عدد بزرگ‌تر باشد، غلظت روغن موتور بیشتر یا به اصطلاح سنگین‌تر است. این یعنی اینکه در دماهای بالا این محصول بهتر می‌تواند موتور را روغن کاری و خنک نماید.

بیشتر بخوانید : گریس پایه بنتون

نکات مهم خرید روغن موتور مناسب

تا اینجا مطلب API و SAE  چیست، دو استاندارد و شاخص مهم روغن موتور را با هم بررسی نمودیم و در این قسمت قصد داریم نکاتی راجع به خرید روغن موتور مناسب را با شما به اشتراک بگذاریم. این نکات عبارتند از:

  • گرانروی یا همان ویسکوزیته روغن موتور
  • غلظت روغن موتور یا همان SAE
  • نوع روغن پایه بر اساس معدنی، سینتتیک و نیمه سنتتیک که در روغن موتور استفاده شده
  • شاخص API
  • درجه استاندارد کیفی روغن موتور

اگر هنوز در مورد اینکه API و SAE چیست، سوالی دارید، می‌توانید با ما در دنیای روغن تماس بگیرید.

بیشتر بخوانید : گریس پایه لیتیوم

کلام آخر

در مطلب API و SAE چیست، دو شاخص مهم در انتخاب روغن موتور مناسب را با هم بررسی کردیم و نکاتی را در این زمینه با شما به اشتراک گذاشتیم. بیان شد که شاخص گرانروی روغن موتور SAE و سطح کیفی روغن موتور  API هستند. این دو شاخص باید با مراجعه و دیدن دفترچه راهنمای خودروی شما تعیین گردد؛ زیرا این دو شاخص مهم روغن موتور برای انواع مختلف خودروها متفاوت هستند.

حال که با API و SAE چیست، آشنا شدید، در انتخاب روغن موتور برای خودروی خود می‌توانید آگاهانه‌تر عمل کنید. به یاد داشته باشید که استفاده از روغن موتور با سطح کیفی پایین‌تر از سطح کیفی پیشنهاد شده در دفترچه راهنمای خودرو موجب صدمات و آسیب‌های زیادی به موتور خودرو شما خواهد شد.

داشتن اطلاعات مفید و اساسی در مورد روغن موتور به شما کمک می‌کند تا در انتخاب روغن موتور مناسب که تاثیر مستقیمی بر کارکرد موتور خودرو دارد، با آگاهی بیشتر عمل کنید.

بیشتر بخوانید : گریس پایه سدیم

محصولات دنیای روغن مشاهده همه